Företaget

sida2_11…en av 4474 mjölkbönder i Sverige

Botvalde gård drivs av oss som ett familjejordbruk sedan årskiftet 2004.

Vi brukar ca 105 ha vall (majs och åkerböna inräknat i det) och 350 ha skog.

Det är viktigt för oss att mjölkproduktionen drivs på kornas villkor och med så lite belastning på miljön som möjligt.

sida2_12Av just den anledningen valde vi att helt gå över till KRAV produktion under 2007.

Vi jobbar ständigt med att finna bättre lösningar för djur och miljö, vårt senaste projekt är att försöka minska plast användandet på gården.

Den bästa tiden på året är när vi släpper ut djuren på bete i början av maj. Då töms ladugården på ystra och hoppande djur. Vi har fördelen att ha fantastiska strandbeten sida2_10mellan Botvaldevik och Gothems hammar, där nere går våra kvigor i minst fyra månader om året.

 

Hur ska vi bygga för att våra kor får den bästa möjliga livskvalitén?

sida2_7var en av frågorna som vi tog tag i under 2009. Efter många studiebesök, ladugårdsvisningar och mängder av skisser ritade vi tillsammans med Anders Ohlsson på DeLaval det som skulle bli en ”kall lösdrift”.

Och den 21 maj, 2010 satte vi igång med att gräva, då hade vårt garage och verkstad fått stryka på foten. Lagom till semestrarna i juli var grunden klar och taksommarna sida2_8uppsatta. Själva byggnaden stod klar i september och då började en ny fas av installationer och inredningsarbete.

Vi kunde inte ana hur myckt jobb det var men tack vare alla samarbetspartners gick det som en dans. Vi var klara en vecka före planerat datum!

 

sida2_5Kaos i Bregott fabriken…..

sida2_4Tisdagen den 16 november var det premiär! Efter lunch lät vi korna gå igenom den gamla foderladan till sitt nya stall som stod där rent, fräscht och ljust med ryktborstar och pysande grindar. Kaoset var ett faktum, korna är vän av ordning och rutin så ett nytt stall som var obekant stod inte högt på deras önskelista.

 

Styrketräning fick en ny innebörd….

Vi var ett gäng starka och glada medhjälpare som bokstavligen bar korna igenom alla pysande grindar och tillslut in till roboten. Alla kor har försetts med ett halsband med en ”transponder” på sida2_6som har en egen identitet. Alla kor är registrerade i en databas med sina egna nummer, namn och transponder.

För att få komma in till mjölkingsroboten måste korna passera igenom en ”Smart gate” som läser av transpondern och bestämmer till vilken fålla kon ska få gå. Var det längesedan hom mjölkades får hon gå till mjölkningsfållan och har hon inte ett sk. mjölkningstillstånd slussas hon in till kraftfoder stationerna där hon får äta sitt tilldelade kraftfoder.

Första mjölkningen fick vi ”lära” roboten vart varje kos spenar sitter med hjälpa av en joystick och sedan fick roboten efter given instruktion tvätta spenarna med en speciell spentvätt samt applicera spenkopparna och mjölka kon. 02.00 den 17 november hade vi lyft igenom alla kor i roboten och mjölkat hela gänget efter konstens alla regler.

sida2_3Under två dagar så förvandlades kaoset till en lugn och fridfull miljö där korna gick och mjölkade sig själva. Vi var där i stortsett hela tiden de första två dygnen för att driva kor, se till att allt fungerade, trimma in och framförallt lära oss utrustningen.

Vi kan med facit i handen konstatera att korna lärde sig allt före oss.

 

Finslipning och utbyggnad av foderhantering.

Under december och halva januari, 2011 byggdes det sista klart och sedan stod grovfoder hanteringen färdig. Nu har vi en vagn som går på räls och fördelar ut foder nio till elva gånger per dygn. sida2_2Den fyller sig själv med en ensilageblandning och majs efter varje utfodring.

Själva lär vi oss fortfarande att serva och hantera den högteknologiska utrusning som vi investerat i. Det finns så många funktioner inbyggt och vi tror inte ens att vi använder 40% av kapaciteten än.

I dagsläget 58 kor mjölkar sig själva och bestämmer själva när dom vill äta, mjölka och vila. Det man slås av när man är i ladugården är att det är så lungt och att konra är så hamoniska och sociala.

 

Kalvar

sida2_1Hos oss kalvar alltid kon i kalvbox och kalven går med sin mamma i minst tre-fyra dagar. När den har lärt sig att äta själv får den flytta över till en ”Kalvamma” där den får gå med andra kalvar och äta själv i ”amman”. Dom får mjölk i tre månader. När dom är stora nog får dom flytta in i ”gamla ladugården” som nu är en nybyggd lösdrift för kalvar och ungdjur. Där skiljs kvigor och tjurar åt och går i två olika grupper.

Tjurarna föds upp till ekologiskt kalvkött och slaktas vid 150-200 kg levande vikt, ca 11 månader gamla.

Vi har även en mindre grönsaksodling och planer på en gårdsbutik i framtiden.

 

Antal mjölkande kor: 65

Total antal djur: 220

Mjölkningar per dag: 2,6 i snitt

Ecm per ko och år: 10316 kg

Anställda: Vi har ingen anställd utan köper in tjänster av andra lantbrukare och företag.

Projekt: Det där med gårdsbutik är spännande…

Vill ni komma i kontakt med Fredrik ang. lantbruket går det bra att ringa 0708-498101 eller maila på: fredrik.hermansson@botvalde.com